Алина Гречаная, Гордон(със съкращения)На 2 февруари изпълняващият функциите министър на

...
 Алина Гречаная, Гордон(със съкращения)На 2 февруари изпълняващият функциите министър на
Коментари Харесай

Украйна създава своята Гвардия за настъпление - „Време е да си върнем своето“

 Алина Гречаная, Гордон
(със съкращения)

На 2 февруари изпълняващият функционалностите министър на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко разгласи, че Министерството на вътрешните работи стартира набиране на доброволци за образуването на  Гвардия за нахлуване – осем щурмови бригади, които ще подсилят армията на Украйна и ще вземат участие в освобождението на окупираните територии.
Клименко отбелязва, че решението за основаване на щурмови бригади е взето от чиновници на министерството, които са събрали 

" задоволително гняв, с цел да ударят врага "

Гвардията за нахлуване ще бъде формирана от професионални щурмови бригади към Министерството на вътрешните работи. Отбори от бойци-патриоти, които желаят да унищожат врага и да освободят окупираните земи на Украйна. Никакви тилови задания. Само висококачествена подготовка, непрекъснати тренировки и присъединяване в интервенции на първа линия. Формирането на подразделенията към този момент е в ход. " – написа той във Фейсбук. 
Съветникът на вътрешния министър Ростислав Смирнов заяви, че основаването на Гвардията за нахлуване е квалифицирано от починалия неотдавна вътрешен министър Денис Монастирски, който обаче не съумя да осъществя концепцията – хеликоптерът, с който летяха той и двамата му заместници се разруши на 18 януари в град Бровари покрай Киев. 

" Идеята на плана е всеки искащ да може да избере военно поделение съгласно своя дух, да се запише, да премине наложителна бойна подготовка с следващо бойно синхронизиране на новите подразделения. Тоест не при изискванията на обща мобилизации, където бойците се разпределят, а по лична самодейност - в поделение, което дава отговор на полезностите и идеологията ви. " – разяснява Смирнов.

„ Да си върнем своето "

" Осем бригади – един зложелател. Време е да си върнем своето. " – това се споделя в апела на украинското Министерство на вътрешните работи за набиране на доброволци. 
" Съвременната история на Украйна се написа в този момент. Не наблюдавай, действай! “ – гласи апелът. Посочва се, че  щурмовите бригади ще освобождават Донецк, Луганск и други окупирани територии, в това число Крим. 
Шест от осемте бригади се набират от Националната армия на Украйна, една от полицията и още една – от Държавната гранична работа.  

Бригадите на Националната армия
" Азов "  

Легендарният полк на армията, който се популяризира със отбраната на обкръжения от съветските окупатори Мариупол през 2022 година
Героичната история на " Азов " стартира през 2014 г.  Тогава бойците му за първи път влязоха в пердах за Мариупол и през месец юни го освободиха. След това го отбраняваха от окупаторите. През същата година „ Азов “ взе участие в боевете край Иловайск. През 2015 година водеше настъплението към Широкино, организира сполучливата Павлопол-Широкинска интервенция и извърши редица бойни задания в региона на Светлодарската дъга – също с триумф.  
Сега „ същият този " Азов " се готви за взлом и деокупация на Украйна " и кани доброволци „ да творят история “ – това се споделя в апел, оповестен на уеб страницата на Гвардията за нахлуване. 
Бригадата се управлява краткотрайно от началник-щаба на " Азов " майор Богдан Кротевич, който се завърна от съветски плен през септември 2022 година Командирът на " Азов " Денис Прокопенко, също беше освободен при замяна на пленници, само че съгласно изискванията на размяната в този момент е в Турция и би трябвало да остане там до края на войната.   

" Буревій " (в превод - ураган) 

Това е 1-а президентска бригада с оперативно предопределение (войскова част 3027 от Националната армия на Украйна). Неин пълководец е полковник Николай Мишакин.
В профила й се показва, че това е бригада " за утилизация на съветски военни ". От началото на пълномащабната съветска инвазия тя извършва задачи  по защитата на Киев. Охраняваше значими държавни обекти и обекти от инфраструктурата.
Бойци от бригадата участваха в защитата на градовете Северодонецк и Лисичанск в Луганска област. 
Сега нейните войни извършват бойни задания в град Бахмут, Донецка област. 
" Буревій " се уголемява като бригада за утилизация на съветски военни. И тази стихия връхлита враговете. " – гласи описанието на бригадата на уеб страницата на Армията за нахлуване. 

" Кара-Даг "  

Воините на тази бригада извършват бойни задания от първите дни на войната. Те се сражаваха на южния фронт, в Запорожка област. Отбраняваха Мелитопол, стопираха настъплението на числено превъзхождащите ги противников сили по две посоки.
Бригадата носи името на вулканичен масив на Кримския полуостров – в превод от езика на кримските татари то значи „ черна планина “. В украинския и съветския език „ кара “ значи отмъщение, съдбовна отплата.     
" Възмездие за Крим, това значи " Кара-Даг ", се споделя във визитната картичка на воинската част на уеб страницата на Гвардията за нахлуване. Тя слага като своя цел освобождението на Крим. Воините от " Кара-Даг " смъкнаха четири съветски самолета Су-25, два хеликоптера Ка-52, два безпилотни апарата, крилата ракета. 
Командир на бригадата е полковник Дмитро Власенко. 

" Червона калина " (червена калина)

Това е 14-а бригада с оперативно предопределение (воинска част 3028).  Командир е полковник Олександър Охрименко.
Бойците от бригадата защитаваха Киев – заеха позиции и не позволиха съперникът да направи пробив в защитата на украинската столица. Разбиха съветска военна колона при село Бузова край Киев. 
" Червона калина " – това е аленият пламък на настъплението “, се споделя в информацията за бригадата, оповестена от вътрешното министерство. 
От юни 2022 година воини на „ Червона калина “ вземат участие в оперативно-тактическата формация " Север ".  Бригадата оказва заслужен отпор против завоевателите при боевете в Северодонецк, Лисичанск и Белогоривка в Луганска област, както и в Спирне и Верхньокаменске в Донецка област.
„ Червона калина “ е заглавието на украинската ария, която се трансформира в химн на съпротивата против съветските окупатори. Тя беше запята в доста страни по света в символ на взаимност с достойната борба на украинския народ. 

" Рубіж " (граница, рубеж)

Това е 4-а бригада с оперативно предопределение. 
Нейните военнослужещи първи влязоха в пердах с съветските войски в Гостомел край Киев. 
" Бойците от бригадата не разрешиха на окупаторите да разпрострат главните си сили в непосредствена непосредственост до Киеа. Тогава бяха унищожени пет съветски хеликоптера, един беше развален. Беше унищожена и към една рота персонален състав на съперника ", се споделя в информацията на уеб страницата. 
През март бойци от подразделението водиха боеве с окупаторите в региона на Ирпин и други обитаеми места в Киевска област. Участваха в боевете за Рубижне и Северодонецк в Луганска област.
Командир е полковник Артем Илюхин. 

" Спартан "  

3-а бригада с оперативно предопределение. Подразделението взе присъединяване в освобождението на  Мала Роган, Циркуни в Харковска област, защитаваше и продължава да пази Харков. Бригадата отбранява позиции в региона на Торецк в Донецка област. 
Командир е полковник Олександър Пивненко. 

Бригадите на Националната полиция и Държавната гранична служба 

" Лють " (ярост) 

Обединено военизирано поделение на полицията  от нов вид. В състава на тази бригада са включени полковете от специфичните елементи " Цунами ", " Сафари " и " Луганск-1 “.
" Бойците от бригадата са волеви и стимулирани воини, подготвени да пазят Украйна и унищожават врага на всички фронтове. Основните й задания са провеждането на щурмови дейности, обезвреждането на диверсионни групи и други противозаконни въоръжени формирования на врага, въздушно разузнаване, очистване на съперника. “ –  осведоми украинското министерство на вътрешните работи.   
Ядрото на бригадата е от служители на реда, които след началото на пълномащабната война са изпълнявали  бойни задания в Киевска област, както и по запорожкото, харковското, херсонското и донецкото посоки.

Командир на бригадата е Олександър Нетребко  който пази Украйна от съветската експанзия от 2014 г. 
Бригадата " Лють " е формирана от два щурмови полка, батальон със особено предопределение, артилерийски полк и рота за специфични интервенции. В арсенала си има бронирана техника, както и артилерийско, зенитно, противотанково и снайперско въоръжение.

" Сталевий кордон " (Стоманена граница) 

Това е 15-и мобилен граничен отряд. Той е създаден  като поделение от нов вид.
Структурата, системата за ръководство и образование са издигнати предвид на стоящите пред Украйна провокации. 
Основите на бригадата са положени от подразделения на Държавната гранична работа, които са изпълнявали бойни задания в източната част на Украйна и мъжествено се опълчват на съветските агресори. 
В редиците на " Сталевий кордон " има воини, които са отбранявали държавната граница от страната-агресор. Някои от тях са измежду първите украински бранители, пресрещнали окупаторите на границата. В бригадата има бранители на „ Азовстал “, на лиманското и бахмутското направление.     

Подразделението разполага с противотанково оръжие и артилерия, има групи за въздушно разузнаване и мобилни зенитно-ракетни комплекси  Задачата на бригадата е да укрепи защитата и отбраната на Украйна,  да укрепи националната граница. 

Всеки искащ ли може да стане част от " Гвардията на  настъплението "? 

Не. В основата на бригадите са офицери и бойци, които към този момент имат военен опит, настоящи служители на реда, гвардейци и граничари. 
" На първо място това са хора, които са минали през огъня на 2014–2015 година, които са воювали и през 2022 година Част от тях са ранявани. ", – акцентира Игор Клименко. 
Бригадите ще бъдат докомплектовани единствено с доброволци – високо стимулирани украински патриоти, прецизира той: " Подразделенията ще се състоят извънредно от доброволци, които са движени от национализъм, и такива хора има доста в нашата страна. "  
„ Това са жителите, които непринудено ще дойдат и ще заявят, че са подготвени да пазят нашата страна. В никакъв случай няма наложително или по какъвто и да е различен метод да ги караме да вършат това. “ – отбелязва Началникът на южния център за комплектоване на  Националната армия Денис Лавренко.   
Всички претенденти минават психически и физически тест преди да бъдат зачислени към определените от тях бригади. 
Следващият стадий е образованието на бойците, което ще продължи  няколко месеца. Първоначално то ще е самостоятелно, а по-късно – в състава на съответното поделение. 
На бригадите ще бъде предоставена техника от западните сътрудници.   

" Наричат се щурмови тъй като всичко това се прави за постигането освен на количествено, само че и на качествено предимство при освобождението на територията на Украйна. Тези щурмови бригади ще бъдат окомплектовани, с помощта на нашите сътрудници и на нашата отбранителна индустрия, с най-съвременните въоръжения, които ще бъдат в сходство с щата. “ – разяснява служителят на южното ръководство на Държавната гранична работа Роман Мулява.

Превод: Faktor.bg

    
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР